Blastosist Kültürü ve Blastosist (D-5) Transferi
Tüp bebek işlemleri sırasında yumurtalar toplanıp mikroenjeksiyon işlemi uygulandıktan sonra transfer edilebilicek embriyo seçilimi yapıldıktan sonra uygun görülen günde embriyolar rahme transfer edilir.
Blastokist transferinde ise embriyonların laboratuvar ortamında 5-6 gün beklenerek embriyolar “blastokist” denilen aşamasına geldiklerinde embriyo transferi gerçekleştirilir.
5. veya 6. günde blastokist aşamasına gelmiş bir embriyo; ileride bebeği oluşturacak iç hücre kitlesi olarak adlandırılan iç kısımda toplanmış şekilde iç hücre kitlesi ve dış kısmında yayılmış şekilde dış hücrelerden oluşan trafoektoderm ileride plasentayı oluşturacak dış hücreler ve içte oluşan boşluk blostosel’den oluşmaktadır.
Blastokist transferi hangi durumlarda tercih edilir?
- Tekrarlayan Tüp bebek başarısızlıkları
- Çoğul gebelik istenmediğinde
- Hastanın yaşı, embriyoların sayı ve kalitesi, hastanın önceki tüp bebek deneme öyküsü göz önünde bulundurularak blastokist transferine uygun olup olmadığına karar verilir.
Kültür ortamındaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak embriyoların laboratuar ortamında daha uzun süreyle yaşama şansı gittikçe artmasına rağmen genetik faktörler gibi birçok diğer faktör ile birlikte bir embriyonun blastokist evresine kadar ulaşabilme şansı % 50 civarındadır.
İyi gelişmiş 5 günlük embriyo (Blastosist)
5.günün en önemli avantajı embriyo seçimidir. Günde 5 blastosist transferi günde 2 veya 3 embriyonun transferinden daha büyüktür. Ancak, 2. gün embriyoların sadece yüzde 20 ila yüzde 50’si laboratuvar ortamında ne kadar mükemmel olursa olsun beşinci güne kadar in vitro gelişebilir. Bu yüzden seçim blastosist kültürünün tek avantajıdır ve bu seçimin bebeğin “kalitesi”, aksine embriyonun “yapmasını” sağlayıp sağlamadığı ya da bebek olup olmayacağı ile direk ilgisi yoktur.
No Comments